tumblr map71gm55F1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

Όταν γνωστό ταξιδιωτικό περιοδικό της γειτονικής Ιταλίας δημοσίευσε στο εξώφυλλό του αυτή τη φωτογραφία, πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιο μέρος πρόκειται. Τί έκπληξη περίμενε τους αναγνώστες, όταν πληροφορήθηκαν πως πρόκειται για την Κέα, το πιο κοντινό στην Αθήνα, νησί των Κυκλάδων! Καθόλου τυχαίο που το νησάκι ήταν γεμάτο από Ιταλούς τουρίστες το φετινό καλοκαίρι.

tumblr map72wb4Hh1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

Η Κέα ή Τζια, απέχει μόλις μία ώρα με το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου και είναι το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων. Αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη για τον ταξιδιώτη, που σε λίγη ώρα μπορεί να βρεθεί από το κέντρο της Αθήνας σε ένα τόπο γεμάτο κρυμμένα μυστικά. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μπορεί κανείς να απολαύσει μπάνιο στα καθαρά νερά του Αιγαίου όπου ξεδιπλώνονται όλες τις αποχρώσεις του μπλε, περίπατο στα καλντερίμια της παραδοσιακής πρωτεύουσας του νησιού, της Ιουλίδας, ηλιοβασιλέματα με φόντο προϊστορικούς οικισμούς και γραφικά εκκλησάκια, βόλτες σε πλαγιές κατάφυτες με βελανιδιές, αλλά και φαγητό στις περιποιημένες ταβέρνες του νησιού.

tumblr map73wKCeI1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

tumblr map74yZ8T61r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

 tumblr map781zfrg1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για να ανακαλύψεις αυτά που το νησί κρύβει στην αγκαλιά του, καθώς εκτός από τις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν πανέμορφα μονοπάτια που οδηγούν σε άλλες πιο μοναχικές ακτές με γαλανά νερά και σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως η Αρχαία Καρθαία, που περιμένουν τον επισκέπτη δίπλα στη θάλασσα.

 tumblr map75rbNtB1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχέςΥπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς στη Τζια. Βόλτα στο λιμάνι με τις ταβερνούλες και τα καφέ για χάζι στα πλοία που πηγαινοέρχονται και στις νέες αφίξεις… Πώς να αντισταθείς στα χειροποίητα γλυκά και το παγωτό του Τζίμη;

 tumblr map7c9qvFQ1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχέςΗλιοβασίλεμα και ποτό στο Βουρκάρι με φόντο το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης και το φάρο του Αγίου Νικολάου, ένα τοπίο γαλήνιο που κρατώ σαν πολύτιμη εικόνα στο μυαλό μου για να μου ζεσταίνει την καρδιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μπανάκι στην ολοστρόγγυλη παραλία του Οτζιά με το εκκλησάκι του Άγιου Σώστη γαντζωμένο στα βράχια, βουτιά στα δροσερά νερά του Σπαθιού που από ψηλά μαγνητίζει το βλέμμα με τα τυρκουάζ νερά του, απολαυστική οδήγηση μέσα σε πλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές για να φτάσεις στη Συκαμιά, άλλη μια παραλία στολίδι. Δεν ξεχνώ βέβαια τις Ποίσσες και τον πιο κοσμικό Κούνδουρο με τους πολλούς κολπίσκους και τα γαλανά νερά. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις παραλίες του νησιού που αποτελούν μέρος των δικών μου αναμνήσεων. Υπάρχουν πολλές άλλες το ίδιο ή και περισσότερο όμορφες που περιμένουν να κατακτήσουν καρδιές.

Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές 

Όσο για τη γραφική Ιουλίδα που είναι η πρωτεύουσα της Τζιας, αξίζει να αναφερθώ στο νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου όπου γύρω του ο κόσμος καθισμένος στις ταβερνούλες απολαμβάνει τη μοναδική θέα στο κάστρο της Χώρας αλλά και στο Αιγαίο. Η Ιουλίδα αποτελεί άλλο ένα δείγμα της σοφής νησιώτικης αρχιτεκτονικής προσφέροντας στον επισκέπτη απολαυστικές βόλτες στα δρομάκια της με τα υπέροχα σπίτια και σημεία με εξαιρετική θέα όπου η φωτογραφική μηχανή παίρνει φωτιά καθώς όλοι προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν την ομορφιά.

tumblr map7atglIy1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

Ωστόσο η Τζια δεν λάμπει μόνο το καλοκαίρι, καθώς το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα την καθιστά εύκολα επισκέψιμη όλες τις εποχές του χρόνου. 

tumblr map7e9YWwc1r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

Όταν το πλοίο φεύγει και απομακρυνόμαστε από το φιλόξενο λιμάνι της Κορησσίας, ένα είναι σίγουρο: Θα επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν στον προορισμό της καρδιάς μου.

tumblr map7frAjt71r56bid Tzια ένας κοντινός προορισμός για όλες τις εποχές

Το αφιέρωμα στην Τζια, “τον προορισμό της καρδιά της” όπως λέει η ίδια, το επιμελήθηκε η πολύ καλή μου φίλη, Ακριβή Παπαβασιλείου. Ευχαριστώ Ακριβούλα!

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Comments Yet.