«Όποιος πατήσει στο νησί τούτο νιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή, αγαθή να διακλαδίζεται στις φλέβες του, και τη ψυχή του να μεγαλώνει», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης, ο σπουδαίος Κρητικός συγγραφέας, στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο».

Μια πρόσκληση για ένα τετραήμερο press trip, στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη, με την σπάνια φυσική ομορφιά, τη μεγάλη ιστορία και τον πολιτισμό, όταν μάλιστα γίνεται από τη Minoan Lines, μία εταιρία με πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιείται, δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή με χαρά.

MINOAN LINES 24 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines
Τα γραφεία των Μινωικών Γραμμών στο Ηράκλειο
IMG 5569 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines
Γιώργος Παπαγεωργίου μέλος του Δ. Σ. και Λουκάς Σιγάλας, διευθύνων σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών

Με 50 και πλέον χρόνια επιτυχημένης ρότας, ένα από τα ισχυρότερα “ονόματα” στον χώρο της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, είναι ο πρεσβευτής της πατροπαράδοτης φιλοξενίας της μεγαλονήσου και της Ελλάδας, έχοντας αναγάγει την ποιότητα σε σημείο αναφοράς για τον κλάδο της ακτοπλοϊας στην Ευρώπη.

MINOAN LINES 5 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Ταξιδεύοντας για την Κρήτη λοιπόν, με τα Cruise Ferries KNOSSOS PALACE και FESTOS PALACE, η εμπειρία ξεκινά από τη στιγμή που “σηκώνουν” σκάλα και καταλήγει στο μαγευτικό Ηράκλειο, με όλη την ποιότητα και πολυτέλεια της MINOAN LINES.

MINOAN LINES 1 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

MINOAN LINES 19 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Ακριβώς όσα συμβολίζει ο Πρίγκηπας με τα Κρίνα, το έμβλημα των Μινωϊκών, την ευγένεια, τη συνέπεια, τη φιλοξενία και τη ζεστασιά του πληρώματος, την ασφάλεια όσων είναι στη “γέφυρα” και στο “τιμόνι”. 

MINOAN LINES 2 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Πολυτέλεια απέριττη, αίσθηση μεγαλονήσου και ανέσεις ανέδειξαν την MINOAN LINES στην εταιρία, που άλλαξε τα δεδομένα στις θαλάσσιες μεταφορές. Η πρώτη που κατέστησε εφικτή τη σύνδεση Ηρακλείου-Πειραιά σε 6 ώρες, προσφέροντας υπηρεσίες κρουαζιέρας στους ταξιδιώτες.

MINOAN LINES 28 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Με τα ευρύχωρα σαλόνια, τα μπαρ, το εστιατόριο a la carte & το self service, τα καταστήματα αγορών και τις απίστευτα άνετες καμπίνες… πριν το καταλάβετε, θα αγναντεύετε ήδη το ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου.

MINOAN LINES 30 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η MINOAN LINES φροντίζει για τις μικρές ή μεγάλες απολαύσεις που κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη την παραμονή μας στο πλοίο.

MINOAN LINES 12 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Επιλέξτε το ιδανικό πρωινό για εσάς με τον αγαπημένο σας καφέ, λαχταριστά κρουασάν, γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα ή απολαύστε ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα με νόστιμα wraps και υγιεινές σαλάτες από το βασικό ή το vegetarian μενού της MINOAN LINES.


Μπορείτε ακόμη να απολαύσετε και το αγαπημένο σας κοκτέιλ εν πλω – πριν τις εξόδους σας στο νησί! 

MINOAN LINES 26 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Η βόλτα στην παλιά και τη νέα πόλη, η επίσκεψη στα μουσεία του Ηρακλείου, η περιήγηση στην Κνωσσό και τη Φαιστό, στην ενδοχώρα, σαν να αποτελούν μία συνέχεια. Και αυτό είναι το στοίχημα που κέρδισαν οι άνθρωποι της εταιρίας, από τον πρώτο απόπλου του Μίνως μέχρι σήμερα. 

MINOAN LINES 25 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Πρώτη στάση το Ανάκτορο της Κνωσού

Ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας μετά την Ακρόπολη βρίσκεται 5 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στο ύψωμα της Κεφάλας. Αυτό που αντικρίζεις, μπαίνοντας είναι η δεύτερη ανακατασκευή του μεγαλύτερου μινωικού ανακτόρου στην Κρήτη, αφού το πρώτο καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο 1700 π.Χ. Το παλάτι διέθετε αποχετευτικά συστήματα, πολυτελή, πενταόροφα σπίτια και τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τους τοίχους με μοναδικό τρόπο. Λέγεται ότι έμοιαζε με λαβύρινθο – εξού και η σύνδεσή του με το μύθο του Μινώταυρου. Τελικά, και αυτό καταστράφηκε από σεισμό και εγκαταλείφθηκε για πάντα γύρω στο 1600 π.Χ..

MINOAN LINES 13 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Στα ανατολικά, βρίσκονται οι βασιλικές κατοικίες και τα εργαστήρια. Στα δυτικά, το Πρόπυλο, η Πρόσοψη και το Μικρό Ανάκτορο. Περπατώντας θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις ιερά, αποθήκες και αίθουσες δεξιώσεων, και φυσικά την Αίθουσα του Θρόνου. Οι λεπτομέρειες της καθημερινής μινωικής ζωής γίνονται αντιληπτές σε κάθε σημείο: στις αποχετεύσεις άρδευσης, στους σωλήνες από τερακότα, τις δεξαμενές για πόσιμο νερό και, φυσικά, στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.



Η τοιχογραφία των ταυροκαθάψιων καθώς και αυτή των δελφινιών, που διακοσμούσε τους τοίχους του μεγάρου της βασίλισσας, αποτελούν σύμβολα της Κνωσού και του Μινωικού πολιτισμού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Η περιήγηση στον Μινωικό Πολιτισμό δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

MINOAN LINES 17 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.



Κυρίαρχη θέση όμως στις συλλογές του, κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. 

  • MINOAN LINES 15 1 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines
  • MINOAN LINES 21 1 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines
  • MINOAN LINES 22 1 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines
  • MINOAN LINES 23 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Η δεύτερη μέρα της παραμονής μας στο Ηράκλειο, ήταν αφιερωμένη σε δύο απαραίτητους “σταθμούς” της νεότερης ιστορίας του νησιού που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε!

Το Μουσείο Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.

MAND1359 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα, ενώ σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.


Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα. Φιλοξενεί περισσότερα από 50.000 αντικείμενα, ταξινομημένα σε δέκα συλλογές, μεταξύ των οποίων φωτογραφίες, δημοσιεύματα, ηχητικά ντοκουμέντα, έργα τέχνης και προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δίνουν στον επισκέπτη την πιο ολοκληρωμένη και πληρέστερη εικόνα για τη ζωή και το έργο, του εμβληματικού Κρητικού συγγραφέα.

Σπιναλόγκα

Aπό βενετσιάνικο φρούριο σε αποικία λεπρών. Η ιστορία του νησιού της Σπιναλόγκας συγκινεί!

IMG 5390 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Από τον παραδοσιακό οικισμό της Πλάκας, στο Νομό Λασιθίου, πήραμε το καραβάκι για να περάσουμε απέναντι, στο νησάκι της Σπιναλόγκας. Τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης μετά την Κνωσό.



Καθώς ακολουθεί κανείς, περπατώντας, το περιμετρικό μονοπάτι του νησιού, δεν γίνεται να μην αισθανθεί δέος, αλλά και θαυμασμό για την άγρια ομορφιά του τοπίου. Στο νησί έχει γίνει αναστήλωση πολλών κτισμάτων, όπως τα λεπροκομεία, τα σπίτια και τα μαγαζιά.

IMG 5388 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Μπορείς να πάρεις μία γεύση για το πώς ήταν η ζωή γι αυτούς του ανθρώπους. Επίσης, θα δεις τα εντυπωσιακά ενετικά τείχη που λειτουργούσαν σαν οχυρό.

F107720A B153 4B79 8F10 C15598BD5288 2579 0000006D2BDDE7DC Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Αγρόκτημα Peskesi

Μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε προς το τέλος του ταξιδιού! Η επίσκεψή μας στο αγρόκτημα Peskesi του Παναγιώτη Μαγγανά.

MAND2184 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Εκεί που νοιώσαμε στο έπακρο την κρητική φιλοξενία, τη φιλοσοφία της αυθεντικής παραδοσιακής κρητικής διατροφής και τον τρόπο που οι πρώτες ύλες του αγροκτήματος καταλήγουν στο τραπέζι.

MAND2239 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Σε αυτόν τον επίγειο «παράδεισο», απολαύσαμε τη συγκλονιστική θέα, την ηρεμία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και τους αγνούς ανθρώπους και γευτήκαμε πεντανόστιμα πιάτα με τη συνοδεία της ρακής. Ζεστό ψωμί που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο με τυροζούλι, κοχλιούς τηγανητούς, φάβα, κρητικό ντάκο με φέτα και αβοκάντο, ομελέτα με άγρια χόρτα, αγκινάρες και πολλά ακόμα!




Το Αγρόκτημα «Peskesi» βρίσκεται στο Χαρασό Χερσονήσου, όπου σε μια έκταση 120 στρεμμάτων καλλιεργούνται περισσότερες από 120 ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, ενώ περιλαμβάνονται βοτανόκηποι, μελίσσια, οικόσιτα ζώα, τράπεζα σπόρων, ελαιώνες κα. Η φάρμα, είναι πιστοποιημένη βιολογική και υπό πιστοποίηση για βιοδυναμική καλλιέργεια και ακολουθεί πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας, φροντίζοντας για την προστασία των δασικών εκτάσεων και τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων της γης.

IMG 6339 Απόδραση στην Κρήτη με τη Minoan Lines

Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η σύντομη απόδρασή μας στην Κρήτη! Ένα υπέροχο ταξίδι, μία μοναδική εμπειρία, γεμάτη από χρώματα, αρώματα, γεύσεις, πολιτισμό και κρητική φιλοξενία!


Photos: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης, Efrontrow

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Comments Yet.