Ένα κομψά ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, με έναν υπέροχο κήπο, ο  σταθμός της πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας στο δρόμο τους από τα ανάκτορα των Αθηνών προς τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, φιλοξενεί από το 2020 το εστιατόριο Monzù.  

web DSC 4787 monzustavros kostakis Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Το Monzù χρωστά το όνομά του στην παράφραση της γαλλικής λέξης Monsieur, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί για να απευθυνθούν στους επαγγελματίες αρχιμάγειρες που εκπαιδεύτηκαν στην Γαλλία -κατά τη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα- και κατόπιν εργάστηκαν για τους αριστοκράτες της Νότιας Ιταλίας. 

yiannis liokas Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον
Γιάννης Λιόκας

Αυτό το ιστορικό παρελθόν και τη συγκεκριμένη μακρά γαστρονομική παράδοση της γειτονικής χώρας, μέσα όμως από ένα ξεκάθαρα ελληνικό πρίσμα έχει αναλάβει να τιμήσει ο βραβευμένος chef Γιάννης Λιόκας που υπογράφει το μενού του Monzù.

3615 monzu Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Διαθέτοντας μια μακρά μαγειρική εμπειρία που διαρκώς ανανεώνεται με γνώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να ζήσει από κοντά τις καινούργιες τάσεις της γαστρονομίας αλλά και να δοκιμάσει ξανά και ξανά τις κλασικές αξίες, ο chef επιμένει στις αγνές και διαλεχτές πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Εκλεκτά τυριά, αλλαντικά, όσπρια, κρέατα, βότανα και μυρωδικά του τόπου μας συνδυάζονται με τις υψηλού επιπέδου τεχνικές -οι οποίες ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα- και την έμπνευση από την Ιταλία για να δημιουργήσουν γεύσεις που μιλούν στην καρδιά και συνθέτουν τη φιλοσοφία της βιωματικής κουζίνας. 

A35A3529 monzu Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Ο κατάλογος ξεκινά με την ενότητα «pizza» με πέντε διαφορετικές πεντανόστιμες παραλλαγές με άψογη ζύμη σε ναπολιτάνικο στυλ. Το μυστικό της είναι πως ωριμάζει για σαράντα οκτώ ώρες και έχει ως βάση το προζύμι biga, γεγονός που την κάνει αφράτη και κυρίως εύπεπτη. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε ανάμεσα από την κλασική  Margherita με τη βουβαλίσια μοτσαρέλα και την παλαιωμένη παρμεζάνα, την πληθωρική Funghi με μανιτάρια εποχής, τρούφα και βουβαλίσια μπουράτα Κερκίνης, την πικάντικη Diavola, την ξεχωριστή Kermes που περιέχει βιολογικό σαλάμι ωρίμασης από μαύρο χοίρο και την πρωτότυπη Verde με χόρτα εποχής, μπροκολίνι, κάπαρη Σύρου, αγκιναράκι, γάρο και παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς. 

57 monzu1 Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Η ενότητα των ορεκτικών κερδίζει τις εντυπώσεις ποντάροντας στη βαθιά νοστιμιά και στην αισθητική. Ξεχωρίζουν τα Χτένια με ένα εικονικό ριζότο και κρέμα από topinambur, καμένο βούτυρο, φουντούκι και μαύρη τρούφα, η Σελινόριζα «osso buco», γεμιστή με μανιτάρια εποχής, σε κρέμα από άγρια χόρτα και σάλτσα καπνιστής γραβιέρας Κρήτης και το Carpaccio τόνου με αχλάδια confit, πίκλα γογγύλι, σινάπι, αυγοτάραχο τόνου και εσπεριδοειδή.

A35A3688 monzu Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Αν είστε λάτρης των ζυμαρικών και των risotti πείτε ναι στα signature Linguine του Γιάννη Λιόκα – ένα από τα signature πιάτα του  Monzù– με ζωμό γαρίδας, κρόκο Κοζάνης και tartare γαρίδας Αμβρακικού, καθώς και στα αισθησιακά Agnolotti del plin μια «carbonara» που περιέχει κρέμα από κρόκους, guanciale Κρήτης και παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς.

monzu1 Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Από τα κυρίως πιάτα, διαλέξτε την Κοτολέτα Milanese από μοσχάρι γάλακτος, με κάπαρη Σύρου, πίκλα κρεμμύδι κρέμα από ψητά λεμόνια και μαγιονέζα πατάτας με σινάπι, τον Μαύρο Χοίρο παρέα με κρέμα παστινάκι, ψητά παντζάρια, chutney καπνιστής πανσέτας και μύρτιλα σε ζύμωση και τον μοναδικό Μπακαλιάρο με συνοδεία από φασόλια Φενεού, κρεμμύδια φρέσκα confit, σάλτσα βουτύρου με αυγά ψαριών και colatura di alici (ιταλική σάλτσα ψαριού από αντζούγιες). 

A35A3416 monzu Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Για το τέλος επιλέξτε με κλειστά μάτια την εκδοχή του Monzù σε Tiramisu, το οποίο φτιάχνεται από εκλεκτό φιστίκι Αιγίνης, κρέμα mascarpone και παγωτό espresso ή την Πανακότα, μια ιδιαίτερη παρασκευή από πρόβειο γιαούρτι, crumble κολοκυθόσπορου, καραμελωμένα εσπεριδοειδή και ζωμό από ρόδι. 

Η μοναδική cocktail list του Monzù, την οποία υπογράφει ο Σπύρος Κερκύρας μαζί με τον Λυκούργο Χριστοθανόπουλο, έχει εξίσου ιταλικό αέρα και εστιάζει στα Spritz. Το δυνατό «παρών» δίνουν επίσης οι ξεχωριστές ενότητες με τα ιδιαίτερα Negronis, τα κομψά Americanos, τα Martinis και φυσικά τα ξεχωριστά Signature Cocktails – όλα είναι ιδανικά για pairing με τις γευστικές προτάσεις του καταλόγου, αλλά κυρίως για πριν ή μετά το δείπνο.  

A35A3420 monzu Monzù: Ιταλικές γεύσεις, ελληνικές διαλεχτές πρώτες ύλες, ένας βραβευμένος σεφ, σ' ένα υπέροχο περιβάλλον

Φυσικά, από το Monzù δεν λείπει και η προσεγμένη λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό, καθώς και τον διεθνή αμπελώνα, η οποία εμπλουτίζεται συχνά με αποκλειστικό γνώμονα την ανάδειξη της γεύσης. 

Το Monzù  με μια ματιά

Executive Chef: Γιάννης Λιόκας

Cocktail list: Σπύρος Κερκύρας, Λυκούργος Χριστοθανόπουλος

Περιγραφή κουζίνας: Italian inspired Cuisine

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά

Ωράριο: Τρίτη – Σάββατο : 18:00 – 02:0 – Κυριακή: 12:00 -18:00

Δευτέρα Κλειστά

Κρατήσεις:  210-62.00.495

Web: https://monzu.gr/

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Comments Yet.