Η Ανν και ο Γιώργος Κοκοτός, οικοδεσπότες του Κτήματος Κοκοτού, συνηθίζουν τις πρωτοποριακές και φιλόξενες εκδηλώσεις τους. Για ακόμη μία φορά, λοιπόν, προσκάλεσαν μια ομάδα από δημοσιογράφους και content creators να απολαύσουμε στο υπέροχο κτήμα τους, μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία.
Συναντηθήκαμε εκεί το πρωί, γύρω στις 11. Ο ήλιος φώτιζε το κάτασπρο εκκλησάκι του Άη Γιώργη του Μεθυστή. Κατευθυνθήκαμε όλοι μαζί προς τον αμπελώνα του Cabernet Sauvignon. Πρόκειται για τον αμπελώνα του κτήματος που παράγει το εμβληματικό κρασί του, το Κokotos Estate. Όπως μας εξιστορούσε η κυρία Κοκοτού, ο συγκεκριμένος αμπελώνας δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στο περιορισμένης έκτασης λοφώδες ανάγλυφο του κτήματος, σε ύψος 450 μέτρων, το 1980.
Η περιήγηση συνεχίστηκε και στους υπόλοιπους αμπελώνες και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον χώρο όπου τα τσαμπιά συνθλίβονται μέσα σε μεγάλα μηχανήματα και συγχρόνως αποσπάται το κοτσάνι τους από τον θραυστήρα, ο οποίος αποτελείται από ένα διάτρητο κύλινδρο με πτερύγια που περιστρέφονται. Η οινολόγος του κτήματος, η Χριστίνα Γαϊτανά, μας ξενάγησε στο οινοποιείο ενώ δοκιμάσαμε από τις δεξαμενές, εκεί δηλαδή όπου καταλήγει ο μούστος για να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε κρασί, δείγματα από τη νέα εσοδεία.
Σε άλλη αίθουσα είδαμε πώς γίνεται η διαδικασία εμφιάλωσης, ενώ κατεβήκαμε και στο κελάρι, εκεί όπου τα κρασιά πια ωριμάζουν, μέχρι να συνεχίσει καθένα την ιστορία του, έξω στον κόσμο, διαγράφοντας μια διαφορετική πορεία.
Είχε πάει πια μεσημέρι όταν καταλήξαμε στις «οινοδιαδρομές», στον χώρο του κτήματος όπου διοργανώνονται οι γευσιγνωσίες, με τα στιβαρά μοναστηριακά τραπέζια και τις μεγάλες τζαμαρίες που έχουν θέα τους αμπελώνες. Ακολουθούσε η γευσιγνωσία 7 διαφορετικών ετικετών του Κτήματος συνοδεία finger food pairing, που είχε μελετηθεί ειδικά για να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των κρασιών.
Το Μπόλιασμα
Η ιστορία του Κτήματος ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν η ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας ήταν τελείως απομονωμένη, έρημη και λίγο πιο έξω από το χωριό, ουσιαστικά απροσπέλαστη, μ’ ένα πυκνό πευκοδάσος να καλύπτει τα πάντα. Εκεί ακριβώς, στη μέση του πουθενά, πάνω σ’ έναν λόφο, ο Γιώργος Κοκοτός εντόπισε ένα ευρύ ξέφωτο κι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Να εγκαταλείψει τη ζωή της πόλης και να εγκατασταθεί εκεί, χτίζοντας το σπίτι του κι ασχολούμενος -παράλληλα με το κύριο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού- με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή κρασιού. Στην επιθυμία του αυτή -μεγάλο τόλμημα- αρωγό βρήκε την Αγγλίδα σύζυγό του Άνν, η οποία όχι μόνο δεν έφερε καμιά αντίρρηση, αλλά αντίθετα, τον παρότρυνε σ’ αυτή του την απόφαση.
Οι Πρώτες Φυτέψεις
Η επιλογή των ποικιλιών που θα φυτεύονταν έγινε κατόπιν παραινέσεων και συμβουλών των επιστημόνων του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου. Αφορούσαν τρεις ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay. Ούτε μια ελληνική ποικιλία -πέραν βέβαια του Σαββατιανού και του Ροδίτη- από τις οποίες η περιοχή έβριθε. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες, γνωστές σήμερα θαυμάσιες ελληνικές ποικιλίες, ουσιαστικά βρίσκονταν εν υπνώσει, είτε παραγνωρισμένες, είτε λόγω της ανάμειξής τους με άλλες. Χάνονταν έτσι τα θαυμάσια οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.
Όταν το Νερό/Κρασί Μπήκε στ’Αυλάκι
Στις αρχές πια του ’80 -το 1981 για την ακρίβεια- χορηγήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους η πρώτη άδεια εμφιάλωσης και παραγωγής οίνου. Έτσι το “νερό -κρασί σε αυτό το σημείο- μπήκε στ’ αυλάκι”. Το Κτήμα ξεκίνησε την παραγωγή του με την πρωτοποριακή για την εποχή οινοποίηση του Σαββατιανού, παίρνοντας σταφύλια από την ορεινή Αττική. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, σε σημείο μάλιστα τέτοιο ώστε στη Vinexpo του 1985 στο Μπορντώ, το Κτήμα να πάρει το πρώτο του μετάλλιο.
Στο μεταξύ, βέβαια, τα κλήματα που είχαν φυτευτεί μεγάλωσαν κι έτσι από το 1984 ξεκίνησε η παραγωγή του κόκκινου κρασιού του Κτήματος. Πρόκειται για το σημερινό KOKOTOS ESTATE, που αποτέλεσε έκτοτε και τη ναυαρχίδα του Κτήματος, συγκεντρώνοντας σε βάθος χρόνου μια πλειάδα σημαντικών διεθνών διακρίσεων. Ακολούθησε το Chardonnay σε δύο εκδοχές, σε ζύμωση και παραμονή στο βαρέλι και σ’ εκείνο της δεξαμενής, ενώ στη συνέχεια, με την πάροδο των ετών και με νέες φυτεύσεις ή συνέργειες με αμπελουργούς, συμπληρώθηκε η γκάμα των κρασιών όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Οι Ετικέτες του Κτήματος
- Η λοφοειδής ανάπτυξη των εκατό και άνω στρεμμάτων του Κτήματος έδωσε το όνομα “Τρεις Λόφοι” στο κόκκινο Αγιωργίτικο.
- Tο τιτίβισμα του κρασοπουλιού που προσομοιάζει ηχητικά με “τρεις, τρεις, τρεις…” κι αναφέρεται σ΄ένα δημοτικό ποίημα για έναν φτωχό αμπελουργό που ο Θεός τον μετέτρεψε σε πουλί, έδωσε το όνομα “Τρεις Παράδες” στο Gewurztraminer.
- Η κίσσα, που τσιμπολογά με περισσή αναίδεια τα σταφύλια του αμπελώνα, έδωσε το όνομά της ως “Κλέφτρα Κίσσα” στο ροζέ του Κτήματος από Merlot και Cabernet Sauvignon.
- Όσο για το ξεχωριστό Ασύρτικο του Κτήματος, δόθηκε το όνομα της στοργικής πέρδικας με τα περδικάκια της “Πέρδικα στ’ Αμπέλι”.
- Τέλος, ο δημιουργός του Κτήματος, θεωρώντας ότι έπρεπε κάπως να τιμήσει την Κρήτη, τον τόπο όπου γεννήθηκε κι απόκτησε τις πρώτες του εμπειρίες στην αμπελοκαλλιέργεια, έδωσε το όνομα του εμβληματικού Κρι-Κρι στο “Αγρίμι”, ένα χαρμάνι Ροδίτη και Σαββατιανού.
Kokotos Estate: το Διαχρονικό
Το Kokotos Estate προέρχεται από τους αμπελώνες του Κτήματος Γ. Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής σε υψόμετρο 450 μέτρων. Παράγεται σε 5.000 φιάλες ετησίως και αποτελείται από την ποικιλιακή σύνθεση Cabernet Sauvignon 90% – Merlot 10%. Πρόκειται για ένα πληθωρικό κρασί με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Έχει πυκνή μύτη με ευχάριστη εναλλαγή αρωμάτων ώριμων μαύρων φρούτων, με επικρατέστερο το φραγκοστάφυλο και το δαμάσκηνο, νότες καπνού, γλυκών μπαχαρικών και κέδρου. Στο στόμα είναι στιβαρό, με καλοδομημένες τανίνες και μακριά φρουτώδη επίγευση, όπου κυριαρχεί το βύσσινο.
Ένα Πραγματικά Επισκέψιμο Κτήμα
Οι άνθρωποι του Κτήματος αισθάνθηκαν πως αυτήν τη μοναδικότητα που το χαρακτηρίζει έπρεπε να τη μοιραστούν με το ευρύ κοινό. Έτσι, με τα χρόνια, ανέπτυξαν κι άλλες παράλληλες δραστηριότητες με γνώμονα, μέσα από την απόλαυση αυτού του ιδιαίτερου οικοσυστήματος, να το γνωρίσουν και άλλοι και να γευτούν τα κρασιά του.Έτσι ξεκίνησαν καταρχάς οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, με αντικείμενο τη γνωριμία αλλά και τη διδασκαλία των διαφόρων και διαφορετικών, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, διαδικασιών είτε της καλλιέργειας του αμπελώνα, είτε της παραγωγής του κρασιού.
Για τους οινόφιλους οργανώθηκαν σεμινάρια γευσιγνωσίας από ειδικευμένους οινολόγους, ενώ το Κτήμα άνοιξε τις πόρτες του και σε ξένους επισκέπτες που, έχοντας την ανάλογη εμπειρία άλλων οινοπαραγωγών χωρών όπου αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητας των οινοποιών, έρχονται σε οργανωμένα γκρουπ για μια περιήγηση συνοδευόμενη από γευσιγνωσία κρασιών κι από ένα πλούσιο ελληνικό γεύμα.
Επίσης, εταιρικά events στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα με σκοπό την σύσφιξη των δεσμών με τους συνεργάτες, τους πελάτες. Κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμοι και βαπτίσεις, με επίκεντρο τον Αϊ-Γιώργη τον Μεθυστή, το μικρό παρεκκλήσι του Κτήματος.
Τελευταία, αλλά ίσως και η πιο σημαντική δραστηριότητα του Κτήματος, είναι η οργάνωση από την κόρη του Γιώργου Κοκοτού, Ναταλία, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Υπό την παρακολούθηση ειδικών παιδαγωγών, δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν τη φύση που απλόχερα παρέχει το Κτήμα σε όλες της τις εκφάνσεις.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ