Στοκχόλμη, ό,τι και να πεις για αυτή την πόλη του ευρωπαϊκού βορρά- πρωτεύουσα της Σουηδίας- θα είναι λίγο.

Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική- παλαιά και σύγχρονη- καινοτομία, καθαριότητα, ποιότητα ζωής συνθέτουν τον αστικό ιστό της πόλης απλωμένης σε 14 νησιά και ενός δικτύου 50 γεφυρών.

80490CAD 8849 481D 8200 5E6026CC9896 Coolcation στη Στοκχόλμη
IMG 6534 Coolcation στη Στοκχόλμη

Κάτι η αφόρητη ζέστη του φετινού ελληνικού καλοκαιριού, κάτι η θετική εμπειρία μου από παλαιότερη επίσκεψη στην Κοπεγχάγη, λίγο το trend του coolcation * και η επιλογή μου για τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, η Στοκχόλμη.

IMG 7951 Coolcation στη Στοκχόλμη

Απ’ ευθείας σύνδεση με AEGEAN, διάρκεια πτήσης 3 1 /2 και κάτι, και προσγείωση στο Arlanda International Airport. Απόσταση μέχρι το κέντρο (T-Terminal) 35 χλμ, και οι ευκολότεροι τρόποι για πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, είτε με το Arlanda Express (κάθε 20′, σχεδόν 50′ με τιμές από 320 sek/περίπου 30 ευρώ), είτε με ΤΑΧΙ (τιμές από 650 έως 800 sek). 

IMG 6400 2 Coolcation στη Στοκχόλμη

Διαμονή στο Miss Clara by Nobis– στην Sveavagen 48- ξενοδοχείο με ιστορία και ιδιαίτερο σχεδιαστικό ύφος. Για 6 διανυκτερεύσεις, μάλλον αρκετές για να περιηγηθώ στα must και να μυηθώ σε “μυστικά” που αξίζει να δει κάποιος. 

Αρχή με απογευματινή βόλτα στα τουριστικά- κέντρο παλαιάς πόλης- Gamla Stan- φωτογραφίες και μετά περπάτημα στην απέναντι πλευρά/όχθη της πόλης.

Επόμενος προορισμός ένα από τα γνωστά σημεία της πόλης, το Monteliusvägen. Ένα σύντομο μονοπάτι μέσα από τους λόφους του νησιού Södermalm, το οποίο προσφέρει εκπληκτική θέα σε ολόκληρη τη Στοκχόλμη.

IMG 6583 Coolcation στη Στοκχόλμη

Στη διαδρομή, στο σημείο με τις κίτρινες ομπρέλες εάν βρεις ελεύθερο χώρο μπορείς να ξεκουραστείς για λίγο. 

Πρώτη μέρα, ουσιαστικά, και επίσκεψη στη νήσο Djurgarden- για τους πιο βιαστικούς σε 15′ με το 7 του τραμ- με εκκίνηση από το Vasamuseet- όπου “στεγάζεται” το άριστα διατηρημένο πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα- κατασκευασμένο από αυθεντικά κομμάτια και εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά.

Από τα αξιοθέατα που ήταν must να δω, όπως και το Skansen- στο ίδιο νησί- Εδώ το πρώτο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο, όπου αναβιώνει ένα μέρος από το παρελθόν της Στοκχόλμης. Ατελείωτη φύση, δεκάδες ενδιαφέροντα τοπόσημα, αναπαραστάσεις που εντυπωσιάζουν. 

Και μία μικρή στάση για καφέ και σνακ, σ’ ένα κρυμμένο λουλουδάτο θησαυρό, στο Rosendals Garden Cafe.

Έχοντας δει τα πολύ βασικά, με αφετηρία πάλι το Cityterminalen η δεύτερη μέρα είχε ατελείωτο αλλά άνετο περπάτημα προς το νησάκι RiddarHolmen με το Μεσαιωνικό Μουσείο, τη Βουλή και το Δημαρχείο- από τα σημεία αναφοράς της πόλης. Μόνο που θα έπρεπε να έχω προνοήσει να προκρατήσω εισιτήριο εισόδου, για να μπορέσω να απολαύσω τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς του χώρους.

0B49F5F0 7D85 4021 B46C 009044BEBB41 Coolcation στη Στοκχόλμη

Επιστροφή αργά το απόγευμα- έχοντας γευματίσει σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά της παλαιάς πόλης και λίγο πριν το ξενοδοχείο στάση στο Urban Deli- πολυχώρος ξενοδοχείου-deli market e.t.c για τις βραδινές προμήθειες κι ένα τελευταίο ποτό στο Takpark, στο rooftop bar με τη μοναδική θέα.

0EAB0BE3 C5CF 487C 856F 12DD367CA7CA Coolcation στη Στοκχόλμη

Επόμενη ημέρα, και αρχή με ευχάριστη έκπληξη freddo espresso από ελληνικό κατάστημα τροφίμων (Greek Gourmeterie στο 25 της Svaevagen) “κατηφορίζοντας με άλλον “αέρα” προς το λιμάνι για επιβίβαση σε σκάφος της stromma.com για περιήγηση στο Archipelago της Στοκχόλμης.

Επέλεξα το πιο κοντινό από τα νησιά Fjäderholmarna (γύρω στα 20′ , στα 40 ευρώ το εισιτήριο με επιστροφή). Σύμμαχος ο καιρός- ευτυχώς- για περιήγηση στο Stora με αξιόλογα σημεία για φωτογραφίες, περπάτημα και 2-3 καλά εστιατόρια (επιλογή ανάλογα με τον αέρα). Εμπειρία μισής ημέρας, που άξιζε τον χρόνο της, καθώς είδα αντιπροσωπευτική εικόνα του “αρχιπελάγους” της Στοκχόλμης- περιλαμβάνει σχεδόν 30.000 νησιά, νησίδες, βράχους… Απέκτησα ευρύτερη αίσθηση του πόσο απλωμένη είναι η Σουηδική πρωτεύουσα, παίρνοντας μικρή γεύση έστω της εναλλακτικής καθημερινότητας των κατοίκων της.

Απογευματινή βόλτα στο Skeppsholmen- ένα από τα κεντρικά νησιά της πόλης- πρόσβαση μέσω της ομώνυμης γέφυρας για να επισκεφθώ το Moderna Museet (ξεχωρίζουν τα έργα του Picasso), να βρω ένα εξαιρετικό σημείο να φωτογραφίσω το (απέναντι) Βασιλικό Παλάτι, να δω το af Chapman- παραδοσιακό ιστιοφόρο που στεγάζεται youth hostel ( ! ).

IMG 7237 Coolcation στη Στοκχόλμη

Αν έχετε χρόνο η  επίσκεψη στο Drottningholm- κατοικία της βασιλικής οικογένειας, λίγο έξω από την πόλη, θα σας ανταμείψει. Εύκολη πρόσβαση, από τον Τ- Terminal στον σταθμό Brommanplan και από εκεί με λεωφορείο στην απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή του παλατιού, με τους απέραντους κήπους, τις λίμνες, με τόσα να απαθανατίσεις…άξιζε.        

Και την απογευματινή-βραδυνή, ξεκινώντας από το Normalm- το πιο fashion κέντρο τους με καταστήματα που ήθελα να δω…- καφέ σε ένα από τα πολλά γραφικά park caffee της περιοχής, καλό φαγητό στο Eataly στην Biblioteksgatan 5 και αποχαιρετιστήριο aperol στο Grand Hotel- στον ίδιο δρόμο με το γνωστό Lydmar.  

EE92D281 D14C 4334 AED9 CC10B2911E26 Coolcation στη Στοκχόλμη

*Coolcation: Η λέξη προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων cool και vacation (δροσιά και διακοπές). Στην κορυφή αυτής της νέας ταξιδιωτικής τάσης πρωτοστατούν δύο σκανδιναβικές χώρες. Η Νορβηγία και η Σουηδία.

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Comments Yet.